کانال تلگرام نیتاوا فیت
بانک اطلاعات مواد غذایی تغذیه

خواص گلابی

گلابی، خواص گلابی
مقاله‌ای اختصاصی از مجله فیت شیپ

گلابی

گلابی، فیت شیپ، بررسی خواص گلابیگلابی در شمال ایران می‌روید و در زبان گیلکی به آن خوج می‌گویند که میوه‌ای است سخت با طعم متمایل به ترشی و شیرینی. اگرچه گلابی منبع ویتامین C نیست اما این میوه‌ی مفید حاوی ویتامین‌های دیگری مثل ویتامین E می‌باشد. اما همین میزان اندک ویتامین C به همراه ویتامین E به صورت سینرژی یا همان توان افزایی عمل می‌کنند. یعنی این که دو یا چند عنصر با هم همیاری یا برهمکنش دارند و برای همین خواص آنتی اکسیدانی ویتامین E چندین برابر می‌شود.

گلابی حاوی ترکیبات فنولیک زیادی است. این ترکیبات که در مواد غذایی گیاهی وجود دارد به لطف قدرت آنتی اکسیدانی خود می‌توانند از سرطان‌ها و بیماری‌های قلبی عروقی پیشگیری کنند. البته باید بگوییم که این ترکیبات فنولیکی، فلاوونوئیدها واسیدهای فنولیک، بیشتر در پوست گلابی وجود دارند تا در گوشت میوه بنابراین توصیه می‌شود گلابی را نیز همانند سیب با پوست میل کنید. در واقع پوست گلابی اجازه نمی‌دهد چربی‌های خون افزایش یابد و در عین حال می‌تواند میزان آنتی اکسیدان‌های خون را افزایش دهد.

قند موجود در میوه‌ها و به خصوص گلابی را فروکتوز می‌گویند. این قندها مستقیماً وارد خون نمی‌شوند و اندکی طول می‌کشد تا جذب خون شوند. در این حالت میزان قند خون آرام آرام بالا می‌رود بنابراین باعث ایجاد حس گرسنگی نمی‌شوند. بنابراین این قندها به حفظ وزن مناسب کمک می‌کند. در واقع می‌توان گلابی را همیار لاغری دانست. گلابی با 12 درصد گلوسیدی که دارد یک میوه‌ی انرژی زا محسوب می‌شود. گلابی برای بیماران دیابتی میوه بسیار مناسبی است ، چون قسمت اعظم قند آن سلولز، سوربیتول و لوولوز است.

شیره گلابی خاصیت مدر، تصفیه کننده خون، دفع کننده اسید اوریک و تامین کننده عناصر معدنی مورد نیاز بدن دارد. مصرف آن در بیماری های مختلف مانند انواع کم خونی ها، خستگی عمومی و بیماری سل اثرات مفیدی دارد. طرفداران طب سنتی معتقدند گلابی سنگ مجاری ادرار را دفع می کند. آرام بخش و تب بر است. در رفع عفونت مجرای ادرار موثر است. مقوی بدن است. تشنگی را برطرف می کند. سوزش مثانه و مجرای ادرار را رفع می کند. برای دفع سموم بدن بسیار موثر است.

*برگرفته از دایرة المعارف پزشک خانواده ترجمه و نگارش مهرداد پارسا؛ با مقدمه محمود نجم آبادی

خواص گلابی

تقویت عمومی

گلابی میوه ای خون ساز، تصفیه كننده خون و انرژی زا می باشد و جسم و روان را تقویت می نماید. گلابی نیكو كننده رنگ چهره و برطرف كننده ضعف عمومی است.

درد مفصلی

گلابی، دفع كننده سموم و املاح اضافی بدن می باشد و درد های مفصلی، روماتیسم و نقرس را درمان می نماید.

اختلالات تنفسی

گلابی تقویت كننده دستگاه تنفس است. دم كرده برگ درخت گلابی، تنگی نفس، سینه درد، سرفه، برونشیت و سیاه سرفه را التیام می بخشد.

 

نکاتی درباره گلابی

یک) فیبر موجود در گلابی لینین است که غیر قابل حل بوده و برای کاهش کلسترول خون بسیار مؤثر است.

دو) كساني كه تيروئيد دارند در برنامه غذايي خود گلابی را قرار دهند.

سه)  پتاسيم موجود در گلابي باعث مي‌شود كه سموم بدن دفع گردد و حفظ تعادل نيروهای خون و فعاليت كلسيم را به عهده گيرد.

چهار) براي كساني كه مي‌خواهند پوست صورت آنها سفت و جمع شود گلابی تازه را له نموده با كمي شير در مخلوط كن هم بزنيد سپس روی پوست تميز 20 دقيقه استفاده كنيد.

پنج) كساني كه دچار بي‌خوابي مي‌شوند از دم كرده برگ گلابي استفاده كنند.

شش) پوست گلابی که در معرض نور خورشید قرار دارد ، از نظر ویتامین ها غنی تر است. به علاوه قسمت عمده فیبر گلابی در پوست آن است، لذا نباید هنگام خوردن، پوست آن را جدا کنید.

هفت) کسانی که مبتلا به فشار خون هستند ، اگر به طور مرتب گلابی بخورند خون آنها تصفیه خواهد شد.

هشت) هضم پوست گلابی کمی مشکل است، از این رو کسانی که معده ضعیفی دارند آن را با پوست نخورند یا آن را بصورت کمپوت مصرف کنند.

نه) گلابی یکی از میوه های ضدعفونی کننده یا ضد مسمومیت است و این خاصیت به دلیل ادرارآور و ملین بودنش است.

ده) كساني كه مبتلا به خنازير باشند هر روز 2 تا 3 عدد گلابی بخورند.

 

جدول ارزش غذایی

*ارزش غذایی براساس 100 گرم از ماده مورد نظر است. (per 100 g. Total-ORAC- 1819 µmol TE/100 g)
 
*اطلاعات زیر با وب سایت پایگاه اطلاعاتی کتابخانه ملی کشاورزی آمریکا (USDA) بروز هستند.
موارد ضروری و اساسیارزش غذاییدرصد مصرف مجاز روزانه
انرژی58 کیلوکالری3 %
کربوهیدرات13.81 گرم11 %
پروتئین0.38 گرم1 %
چربی کل0.12 گرم0.5 %
کلسترول0 میلی گرم0 %
فیبر خوراکی3.10 گرم8%

ویتامین ها

نیاسین0.157 میلی گرم1 %
پیریدوکسین0.028 میلی گرم2 %
ریبوفلاوین0.025 میلی گرم2 %
تیامین0.012 میلی گرم1 %
ویتامین (C) سی4.2 میلی گرم7 %
ویتامین(K) کا4.5 میکرو گرم 4%
ویتامین (E) ایی0.12 میلی گرم1 %
ویتامین (A) آ23 یکای بین المللی1 %

الکترولیت

سدیم1 میلی گرم0 %
پتاسیم119 میلی گرم2.5 %

مواد معدنی

کلسیم9 میلی گرم1 %
مس0.082 میلی گرم9 %
آهن0.17 میلی گرم2 %
منیزیم7 میلی گرم2 %
منگنز میلی گرم2 %
فسفر11میلی گرم2 %
روی0.10 میلی گرم1 %

مواد مغذی گیاهی (فیتو-مواد مغذی)

کاروتن-β (بتا)12میکروگرم

 

مقالات و پژوهش های مرتبط با گلابی

آخرین مقالات و پژوهش های مرتبط با این موضوع را در مرکز تحقیق و توسعه فیت شیپ مطالعه کنید.

 

درباره ما

مجله فیت شیپ

مجله فیت شیپ

با افزایش آگاهی و علمتون می‌تونید کیفیت زندگی و سلامت خودتون رو تا حد زیادی افزایش بدید؛ به همین سادگی! ما هم در مجله فیت شیپ به شما کمک می‌کنیم تا به بروزترین آموزش‌ها و مطالب علم سلامت، تغذیه، ورزش و سبک زندگی به زبان فارسی و بیانی ساده دسترسی داشته باشید!

۱ دیدگاه

دیدگاهی بگذارید

شیر در تلگرام