فروشگاه آریا مکمل
بیماری ها گوارشی

۵ روش خانگی برای درمان اسهال

درمان اسهال-فیت شیپ
اسرا اسفندیاری
مقاله‌ای اختصاصی از اسرا اسفندیاری

آنچه در این مقاله می خوانید:

  • اسهال و علائم آن
  • منابع ایجاد کننده اسهال
  • درمان اسهال
  • مواد غذایی که در هنگام اسهال توصیه می شود
  • مواد غذایی که نباید در زمان اسهال مصرف شود
  • نکات طلایی برای درمان اسهال

اسهال و علائم آن

همه ما در برخی از مراحل زندگی اسهال را تجربه کرده‌ایم و به دنبال راه های آسان درمان آن بوده ایم. اسهال به دلایل مختلفی از جمله مصرف آنتی بیوتیک ها، مسمویت های غذایی و… ممکن است در افراد ایجاد شود. علائم رایج اسهال شامل مدوفع مکرر و آبکی، درد شکمی و نفخ می‌باشد. اسهال معمولاً روش مقابله بدن با اختلالات در دستگاه گوارش است.

منابع ایجاد کننده اسهال

اسهال حاد کمتر از 2 هفته طول می‌کشد و می‌تواند از منابع مختلفی ایجاد شود از قبیل:

  • عفونت‌های ویروسی
  • عفونت‌های باکتریایی
  • مسمومیت‌های غذایی
  • استفاده از آنتی بیوتیک‌ها
  • آب آلوده شده به عوامل عفونی

اسهال عفونی در جوانان رایج است و اغلب به علت ویروس ایجاد می‌شود.

اسهال مسافرتی ممکن است در صورت سفر به مناطق توسعه نیافته و در اثر استفاده از آب آلوده آن مناطق، ایجاد شود.

علت اصلی مسمومیت‌های غذایی، وجود باکتری هایی است که به خوبی پخته نشده و یا به طور صحیح نگهداری نشده اند.

در این مطلب از مجله فیت شیپ می‌توانید برخی از موثرترین راه‌ها برای درمان کنترل اسهال حاد را مطالعه کنید.

درمان اسهال

5 اصل مهم برای درمان اسهال وجود دارد که با رعایت این اصول تا حدود زیادی می‌‌توان به درمان این مشکل کمک کرد:

1. هیدراتاسیون یا جذب آب

هیدراسیون یا جذب آب برای فردی که دچار اسهال است، بسیار مهم است. از دست دادن آب بدن در اسهال می‌تواند برای کودکان و سالمندان مرگبار باشد.

تغذیه با شیر مادر در نوزادان مبتلا به اسهال باید ادامه یابد تا آب بدن نوزاد تامین شود. محلول‌های فراوانی در داروخانه‌ها وجود دارند که مایعات بدن نوزادان و کودکان را تأمین می‌کنند که جهت تأمین آب بدن به هنگام اسهال‌های طولانی و شدید حتماً باید از این محلول‌ها استفاده کرد.

مطالعات نشان داده است که در بزرگسالان مبتلا به علائم خفیف اسهال، نوشیدنی‌های ورزشی و محلول‌های جذب کننده آب موجود در داروخانه‌ها، به یک اندازه مؤثر هستند.

شیر، نوشابه ، نوشیدنی‌های گازدار یا دارای کافئین برای هیدراتاسیون و جذب آب نباید استفاده شوند زیرا ممکن است علائم بیماری را بدتر کنند.

2. پروبیوتیک ها

پروبیوتیک ها از منابع “باکتری‌های خوب” است که در روده فعالیت می‌کنند تا یک محیط سالم در بدن ایجاد کنند. پروبیوتیک‌ها اساساً میکرو ارگانیسم‌های زنده هستند که در غذاهای خاصی وجود دارند، از جمله:

  • پنیر نرم سالم
  • چغندر
  • پنیر خامه‌ای
  • شکلات تلخ
  • زیتون‌ سبز
  • کفیر
  • خیار شور
  • ماست

پروبیوتیک ها به شکل پودر یا قرص نیز وجود دارند.

پروبیوتیک ها منابع باکتری های خوب هستند که به عملکرد دستگاه گوارش کمک میکنند - مجله فیت شیپ

باکتری‌های مفیدی که در روده شما زندگی می‌کند برای عملکرد طبیعی سیستم گوارش شما ضروری هستند. آن‌ها نقش مهمی را در محفاظت از روده  در برابر عفونت ایفا می‌کنند. هنگامی که سیستم بدن شما توسط آنتی بیوتیک ها تغییر کند و یا توسط باکتری‌ها یا ویروس‌های ناسالم تحت تاثیر قرار گیرد، می‌تواند فرد را دچار اسهال کند. پروبیوتیک ها می‌توانند با ایجاد تعادل در باکتری های روده به درمان اسهال کمک کنند.

دریافت مراقبت‌های پزشکی مناسب در موارد اسهال حاد بسیار مهم است. قبل از مصرف مکمل‌های پروبیوتیک برای درمان اسهال، با پزشک خود صحبت کنید.

3. داروهای بدون نسخه (OTC)

در صورتی که علائم اسهال شدید نباشد، با توجه به تجویز پزشک، چندین دارو بدون نسخه نیز وجود دارد که می‌تواند به درمان اسهال حاد کمک کند .

در حالی که این داروها علائم اسهال را از بین می‌برند؛ اما علت اصلی بیماری را درمان نمی‌کنند.

اسهال مزمن، اسهالی است که بیش از 14 روز طول می‌کشد که اغلب علل مختلفی دارد. در اسهال مزمن، این داروها نباید بدون تجویز پزشک استفاده شوند.

اگر کودک دچار اسهال شود، باید به شدت احتیاط کنید. کم آبی ناشی از اسهال می‌تواند در کودکان بسیار خطرناک باشد. کم آبی شدید می‌تواند خطر مرگ را داشته باشد. داروهای بدون نسخه برای درمان اسهال در کودکان توصیه نمی‌شود، بنابراین مهم است که در اسهال کودکان حتماً به پزشک مراجعه کنید. نوزادان کمتر از 3 ماه که مبتلا به اسهال هستند، باید به پزشک و بیمارستان انتقال داده شوند.

اگر اسهال خونی همراه با تب در فرد ایجاد شود و بیش از 7 روز این علائم طول بکشد، درد شدید در شکم ایجادشده که می‌تواند اسهال را بدتر کند، در این موارد فرد حتما باید به پزشک مراجعه کرده و نیاز به درمان دارویی دارد.

4. مواد غذایی که در هنگام اسهال توصیه می شود

اگرچه غذا خوردن زمانی که فرد دچار اسهال است غیر معمول به نظر می رسد، اما خوردن غذاهای خاص می تواند علائم اسهال را کاهش دهد و به فرد اطمینان می دهد که وضعیتش با غذا خوردن بدتر نمی شود.

غذاهایی که دارای فیبر کمتری هستند و باعث می شوند که مدفوع سفت شود و به درمان اسهال کمک کنند، شامل موارد زیر می‌شوند:

  • موز
  • برنج (سفید)
  • پوره سیب پخته شده
  • نان تست

 

سیب زمینی پخته شده بدون پوست یکی از غذاهایی است که در هنگام اسهال می تواند به کاهش علائم آن کمک کند - مجله فیت شیپ

سایر غذاهایی که معمولاً هنگام  اسهال به خوبی تحمل می‌شوند عبارتند از:

  • اوتمیل
  • سیب زمینی پخته یا آب پز بدون پوست
  • مرغ پخته بدون پوست
  • سوپ مرغ (که به جذب آب کمک می‌کند)

5. مواد غذایی که نباید در زمان اسهال مصرف شود

غذاهای سرخ شده و چرب معمولاً در افراد مبتلا به اسهال، به خوبی تحمل نمی‌شوند. شما همچنین باید غذاهای دارای فیبر بالا مانند سبوس ها و همچنین میوه‌ها و سبزیجات را محدود کنید، این مواد غذایی می‌توانند نفخ را افزایش دهند. غذاهایی که باید در اسهال اجتناب شوند عبارتند از:

  • شیرین کننده‌های مصنوعی (در آدامس‌ها، نوشابه های رژیمی و جایگزین‌های شکر یافت می‌شود)
  • لوبیا
  • انواع توت‌ها
  • کلم بروکلی
  • گل کلم
  • نخودها
  • قهوه
  • ذرت
  • بستنی
  • سبزیجات برگ سبز
  • شیر
  • نخود فرنگی
  • فلفل
  • آلو
  • چای

در پایان چند نکته طلایی برای درمان اسهال

  1. غذاهای خود را در حجم کم و تعداد دفعات بیشتر مصرف نمایید.
  2. مصرف میوه‌ها را در رژیم غذایی کاهش دهید و پوست میوه را جدا نمایید. از میان میوه‌ها سیب و موز در کمک به بهبود اسهال مؤثر هستند.
  3. میزان نمک در رژیم غذایی در حد کافی باشد.
  4. اضافه نمودن سماق آسیاب شده به غذاها توصیه می‌گردد.
  5. از مصرف حبوبات و مغزها پرهیز نمایید.
  6. از مصرف موادغذایی بسیار سرد یا بسیار داغ پرهیز نمایید.
  7. از مصرف زیاد قند، شکر، عسل، نوشابه‌ها، ماء الشعیر، آبمیوه‌های صنعتی، شربت، بستنی و مواد غذایی شیرین پرهیز شود.
  8. چربی رژیم غذایی در حد کم باشد و از روغن‌های مایع جهت پخت و پز استفاده شود. از مصرف غذاهای پرچرب، غذاهای سرخ شده در روغن و چربی‌های جامد پرهیز شود. همچنین از مصرف لبنیات پرچرب، خامه، کره، سوسیس، کالباس و گوشت‌های پر چرب اجتناب شود.
  9. از مصرف مواد غذایی تند و حاوی ادویه زیاد پرهیز گردد.
  10. مصرف مایعات به میزان کافی صورت گیرد.
  11. از مصرف نوشیدنی‌های الکلی پرهیز شود.

درباره نویسنده

اسرا اسفندیاری

اسرا اسفندیاری

اسرا اسفندیاری هستم، کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی از دانشگاه علوم پزشکی تبریز. دوره کارشناسی را در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گذراندم. عضو انجمن تغذیه ایران هستم، 4 سال سابقه کار در زمینه رژیم درمانی داشته و به مباحث علمی در تغذیه و رژیم درمانی علاقه زیادی دارم.

دیدگاهی بگذارید